banner
en ro
Mituri despre Uniunea Europeană 1,2

Acest material a fost realizat de Ministerul Integrarii Europene.

Libera circulatie a persoanelor

Euro-mit: Romanii nu vor putea munci in Uniunea Europeana
Realitate: Romania a acceptat perioada de tranzitie 2+3+2 cu conditia reciprocitatii; in statele care vor solicita aceasta perioada, se poate si munci pe baza unor acorduri bilaterale

Libertatea de circulatie a marfurilor, serviciilor, capitalului

Euro-mit: Concurenta sporita va scoate de pe piata firmele romanesti
Realitate: de la incheierea Acordului de asociere barierele in calea “libertatilor” sunt eliminate treptat; competitivitatea firmelor romanesti si pozitia lor pe Piata Interna se consolideaza; piata extinsa, de aproape 500 de mil. consumatori inseamna noi oportunitati + calitate crescuta pentru consumatori

Libera circulatie a capitalului

Euro-mit: Strainii cu bani ne vor cumpara tara
Realitate: Si in prezent, persoanele juridice pot cumpara terenuri pentru investitii
Persoanele fizice - perioada de tranzitie pana in 2014 pentru terenuri in extravilan si 2012 pentru a doua resedinta (restrictii la cumparare) (exceptie liber profesionistii si agricultorii, daca folosesc terenul pentru afaceri)

Concurenta

Euro-mit: UE interzice ajutoarele de stat, ceea ce va conduce la falimentul economiei romanesti
Realitate: Ajutoarele de stat vor fi acordate in continuare dupa 2007, urmarindu-se respectarea stricta a criteriilor si intensitatilor de acordare a ajutoarelor de stat (ajutoare pentru dezvoltare regionala, protectia mediului, salvare si restructurare, instruirea angajatilor si ocuparea fortei de munca, cercetare si dezvoltare etc.)

Agricultura

Euro-mit: Negocierile la capitolul Agricultura sunt incheiate in dezavantajul Romaniei
Realitate: La capitolul agricultura, Romania a obtinut aproximativ 4.721 miliarde euro pentru perioada 2007 - 2009 (3.921 miliarde euro pentru mecanismele Politicii Agricole Comune si dezvoltare rurala), iar circa 0.8 miliarde euro - estimati pentru proiecte finantate din fonduri structurale (FEOGA Orientare).
Strategia de negociere s-a concentrat pe: dezvoltare rurala, suprafata cultivabila pentru cereale, cresterea animalelor, sectorul viti-vinicol, agro-industrie (prelucrarea zaharului si laptelui)

Euro-mit: Fermele de subzistenta vor disparea odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana
Realitate: Politica Agricola Comuna nu este destinata gospodariilor de subzistenta (produc pentru consumul propriu), ci fermelor care produc pentru piata. PAC acorda subventii pentru ca fermele de semi-subzistenta (consum propriu + vanzare) sa devina viabile
Aproape 3 miliarde euro sunt destinati dezvoltarii rurale care stimuleaza dezvoltarea fermelor de subzistenta.

Euro-mit: Uniunea Europeana va transforma milioane de agricultori in someri
Realitate:
In Politica Agricola Comuna, nu exista limitari ale numarului de persoane care pot munci in domeniul agricol
Scaderea continua a numarul de oameni angajati in agricultura in Europa s-a datorat nevoii de rentabilizare a sectorului; in plus, aceasta reducere depinde strict de strategiile si obiectivele avute in vedere de fiecare stat membru UE

Euro-mit: Aderarea la Uniunea Europeana va face sa dispara zaibarul si capsunica
Realitate: In negocieri, s-a obtinut recunoasterea intregii suprafete de vie. Uniunea Europeana interzice doar anumite tipuri de de vii hibride. Romania a obtinut in negocieri ca numai 30.000 ha sa fie inlocuiti.
Inlocuirea se va face pana la sfarsitul anului 2015. Viile hibride plantate pe suprafete mai mici de 0.1 ha nu trebuie inlocuite, daca se produce pentru consumul familial si nu pentru comercializare.

Pagina 2 >>